Úžasnosť tohto vína tkvie medzi inými aj vo veku viníc, z ktorých pochádza. Víno zo 60-ročných vinohradov dozrieva 24 mesiacov v dubových sudoch a viac ako 36 mesiacov vo fľaši.
Oči: intenzívna višňová farba
Nos: pri teplote 18º chytí Vaše zmysly intenzívny buket, ktorý sa mení z minúty na minútu
Ústa: zamatové a plné v ústach, charakteristické pre víno tejto kategórie. S elegantnou dochuťou, zanechá vo Vás nezabudnuteľný zážitok.
Typ vína: červené
Ročník: 2014
Odroda: 100% Tempranillo
D.O.: Ribera del Duero
Teplota podávania: 17-18 °C
Percento alkoholu: 13.50 %
Objem: 750 ml
Odporúčaná konzumácia: 2022-2040
Odporúčané jedlá k vínu: • Meat: lamb and grilled veal chops, roast lamb and suckling pig, roast pork cutlets, fillet steak, veal stew, ox stew with vegetables, meatballs in a sauce, sirloin kebabs, roast kid, lamb stew, veal cheek, pork chops milanese, liver and onions, roast suckling lamb, tongue stew, stewed pig's trotters, sautéed veal sweetbreads, shank stew, grilled pig's snout, oxtail, veal ragout, kidneys in sherry, oven-baked sirloin, etc. • Game: quails sautéed or in a sauce, stewed or garlic rabbit, venison stew, roasted pheasant with grapes, wild boar stew, stuffed pigeon, partridge in chocolate, squab with nuts and oven-baked venison. • Cereals and pastas: tagliatelle bolognese. • Cold meats: smoked meat, cured ham and smoked loin of pork. • Eggs: fried eggs with potatoes. • Pulses: beans with partridge and pinto beans with rice. • Fish: anchovy puffs with tomato. • Cheeses: the wine matches very well with aged cheeses such as manchego, roncal, zamorano, etc. • Soups: castilian garlic soup.
Protos je najdôležitejším a prvým vinárstvom v oblasti, ktoré si v priebehu času udržuje svoju veľmi dobrú povesť.