Vinárstvo Muga sa nachádza v historickej časti Barrio de La Estación de Haro, a jeho budovy sú postavené na pôvodných dvesto rokov starých budovách. Základnými prvkami sú kameň a dub.
Na približne 25 000 m2 sa všetko točí okolo duba, ktorý je nezameniteľným prvkom použitým na 200 tankov a 14 000 sudov vyrobených zo širokej škály typov dubov, od francúzskych (Allier, Tronçais alebo Jupilles), amerických, maďarských, ruských až po malé zastúpenie španielskych dubov.
Hrozno prijaté vo vinárskej budove sa najskôr analyzuje s cieľom zistiť dôležité parametre ako intenzita, kyslosť, farba a zdravotný stav. Na základe týchto parametrov sa hrozno klasifikuje podľa kvality, a vyradí sa to, ktoré nedosahuje požadovanú úroveň. Následne strapce putujú k triediacemu stolu, kde sa vyradia tie, ktoré vykazujú nejakú nezrovnalosť. Ďalej pokračujú do oddeľovačov, kde sa oddeľuje stonka od bobúľ a hrozno putuje do fermentačných kadí.
Alkoholové kvasenie je prírodný proces, pri ktorom sa cukor obsiahnutý v hrozne pomaly mení na alkohol. Okrem toho kontakt muštu so šupkami umožňuje najskôr prijať látky, ktoré dávajú farbu a arómu. Vinárstvo Muga má 4 fermentačné miestnosti s 90 drevenými kaďami, ktorých kapacita sa pohybuje od troch tisíc do pätnásť tisíc kilogramov.
Vinárstvo Muga je verné tradičným metódam, a v celom procese výroby používa dub. V skutočnosti ide o jedno z mála španielskych vinárstiev, ktoré majú troch výrobcov sudov a jedného debnára, zodpovedných za spracovanie dubového dreva, ktoré dá nakoniec našim vínam tú jedinečnú a výnimočnú chuť.
Po dokončení alkoholového kvasenia víno prirodzeným spôsobom prejde druhou fermentáciou, tzv. jablčno-mliečnym kvasením. Neskôr vína začínajú zrieť v sudoch. Každé štyri mesiace, počas ktorých ostáva víno v sudoch, sa podľa potreby pristupuje k prelievaniu. Prostredníctvom tejto dôležitej práce sa odstraňujú nečistoty vzniknuté v procese zrenia a víno sa okysličuje.
Keď červené víno dozrelo, pristupuje sa vo vinárstve Muga k čisteniu tradičnou metódou pomocou čerstvého vaječného bielka. Na jeden hektoliter vína sa pridávajú dve alebo tri čerstvé vaječné bielka ktoré majú za úlohu pritiahnuť nečistoty a zjemniť triesloviny nachádzajúce sa vo víne pred jeho naplnením do fliaš. Po dokončení procesu sa víno vyťahuje z nádoby a okamžite sa rozlieva do fliaš.
Po rozliatí vína do fliaš ostáva vo vínnej pivnici po dobu, ktorá sa pohybuje od 9 mesiacov v prípade vína Crianza až po 36 mesiacov v prípade Prado Enea Gran Reserva. Počas tohto obdobia víno vo fľaši zjemnie a je určené pre potešenie spotrebiteľa, ktorý ho dostane k dispozícii.
Vinice Bodegas Muga, ktoré sa rozprestierajú na úbočí hory Montes Obarenes v oblasti Rioja Alta, majú osobitnú klímu, ktorá je na jednej strane daná jedinečnou geografickou polohou a orientáciou a na druhej strane okolitou klímou: Stredozemné more, Atlantický oceán a vnútrozemie, ktoré spolu vytvárajú harmonické a ideálne klimatické prostredie pre hrozno. Pôdy tejto oblasti sú predovšetkým ílovito-vápencové a sú rozdelené do menších plôch s odrodami, ktorých fyzické a chemické vlastnosti im zabezpečujú veľmi konkrétnu osobnosť. Táto koexistencia klímy a pôdy vymedzuje dlhý vegetačný cyklus, v rámci ktorého hrozno a všetky jeho komponenty dozrievajú jemne, dlho a komplexne, čo je nepochybne kľúčom k potenciálu kvality tejto oblasti. Vinárstvo Muga, ktoré vlastní viac ako 200 ha viníc, ale ktoré obhospodaruje len 150 ha poľnohospodársky najvýhodnejšej pôdy, pestuje odrody Tempranillo (ktorá predstavuje základ červených vín), Garancha, Mazuelo, Graciano, a Viura a Malvasia na výrobu bielych vín.
Oblasť Rioja je jednou z mála na svete, kde sa vyrába červené víno z pôvodných odrôd.
Tempranillo: považuje sa za pôvodnú odrodu v regióne Rioja a je charakteristická hlbokou čiernou farbou. V mladosti produkuje ovocné, jemné a zamatové vína, ktoré majú typickú intenzívnu rubínovo červenú farbu, a svoj vrchol dosahuje, keď sa dostane do dubového suda na šetrné zrenie.
Garnacha: pravdepodobne ide o najpestovanejšiu odrodu v Španielsku, a druhú najčastejšie používanú v oblasti Rioja. Šupky sú tenké a farba bledá. Poskytuje víno slabej farby, ktoré sa rýchlo vyvíja, má vyšší obsah alkoholu, málo kyslosti a stredne intenzívnu arómu. Vďaka charakteristickej ovocnej a kvetinovej vôni sa využíva najmä ako sprievodná zložka pri výrobe červených vín z odrody Tempranillo a hlavná zložka pri výrobe ružových vín.
Mazuelo: produkuje vína s dobrou farbou, ktoré sú v priebehu času veľmi stabilné, majú stredný obsah alkoholu, zvýšenú kyslosť a stredne intenzívnu arómu.
Graciano: odroda s výraznou osobnosťou a jedinečnou arómou. Vyznačuje sa výraznou čiernou farbou. Vína intenzívnej farby s charakteristickou arómou a dlhou životnosťou vo fľaši.
Viura: je podstatou bieleho vína v Rioja vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pre výrobu bieleho vína zrením. Zrelé víno má žltú farbu. Vyrábajú sa z nej bledé vína, ktoré sú svieže vďaka svojej kyslosti a ovocnej chuti.
Malvasia: používa sa na výrobu bielych vín. Má charakteristickú červenkastú farbu. Výsledné vína majú zlatú farbu s tendenciou k oxidácii, sú aromatické a majú plnú chuť.
Vína Muga spájajú tradíciu a modernosť, a verne odzrkadľujú klimatické a topografické vlastnosti regiónu, ktoré dávajú vínam výraznú osobnosť.