Luciano de Murrieta sa narodil v Arquipe (Peru) v roku 1822. Jeho osud bol jedinečný a daný: mal sa stať výnimočným mužom a správcom zeme v oblasti La Rioja. Rodina Murrietovcov sa sťahuje do Anglicka a venujú sa bankárstvu. Luciano vstupuje v r. 1940 do španielskej armády. V roku 1844 Luciano s rodinou prichádzajú naspäť do Riojy.
V roku 1848 sa Lucianovi plní sen, cestuje do Bordeaux s cieľom naučiť sa postup výroby vína od francúzskych učiteľov. Učí sa výrobe vín, ktoré sa nekazia pri dlhých prepravách. Naspäť v Rioja experimentuje a začína vyrábať excelentné víno, ktoré vydrží bez skazy dlhý čas.
V roku 1852 Luciano exportuje prvé víno z La Rioja. Naplnil 100 barikov (72 litrových) a posiela ich smerom k Havane a Mexiku. Loď do Mexika sa potápa pri búrke, ale loď smerujúca do Havany šťastne pripláva. Hneď sa rošíria chýry, že dovezené víno je neslýchanej kvality a do niekoľkých dní je celý náklad vypredaný.
V roku 1878 Luciano kupuje Finca Ygay a po krátkom čase získava veľa ocenení na Európskych vínnych výstavách. V roku 1911 umiera Luciano de Murrieta bez priamych dedičov. Majetok prejde na synovca Juana de Olivares, ktorý riadi vinárstvo až do jeho smrti v roku 1977. V roku 1983 preberá vedenie Vicente Sagarriga, ktorý ale umiera v roku 1996 vo veku 46 rokov. V súčasnosti riadia vinárstvo syn Vicenteho a gróf de Creixell. Je to vyštudovaný obechodník ktorý neustále cestuje a venuje sa rodinnému podniku.
Vinárstvo Marques de Murrieta je rodinným vinárstvom s 300 hektármi, ktoré spájaja sila vína a rodiny do jedného neoddeliteľného celku. Rodina pestuje vlastné hrozná a preto má maximálnu kontrolu nad celým procesom výroby vína. Aj keď má vinárstvo viac ako 150 rokov, neustále podlieha technologickým porokom a produkuje vína na najlepšej úrovni. Všetky druhy vína sú v limitovaných množstvách.
Vo vinohradoch Marques de Murrieta sa pestujú červené odrody Tempranillo, Garnacha, Graciano a Mazuelo. Z bielych je to Viura.
Pôda vo vinohradoch je kamenistá a skladá sa z naplaveného jemného piesku s obsahom hliníkových silikátov.
Hrozno sa oberá medzi septembrom a októbrom a zber trvá približne štyri týždne. Zber úrody je výlučne ručný a hrozná sa prepravujú v malých debničkách až do vinárstva.
Aktuálne nemáme v ponuke žiadne víno vybraného vinárstva.