Písal sa rok 1941, kedy Don José Sánchez-Cerezo kúpil farmu Casa Castillo, aby na kopcoch mohol pestovať rozmarín. Na farme sa nachádzala vinárska budova, ktorú v roku 1870 postavili Francúzi. V roku 1985 začína druhá generácia rodiny (Nemesio a jeho syn José Mª Vicente) nový projekt reštrukturalizácie vinice a zavádzania nových odrôd. V roku 1991 sa rekonštruuje vinárska budova v súlade s pôvodným usporiadaním, a prebieha prvé spracovanie. V roku 1993 sa na trh dostáva prvé víno s názvom "Casa Castillo Crianza 1991". Dnes je José Mª Vicente v čele vinárstva Casa Castillo.

Prostredie

Vinárska usadlosť Casa Castillo sa nachádza na vysočine Jumilla. Pôda sa rozprestiera na tienistej strane Sierra del Molar, na strmých svahoch, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške až 760 m. Farma má celkovú rozlohu 402 hektárov, ale vinice zaberajú len 174 hektárov. Zvyšok sa využíva na pestovanie mandľovníkov a olivovníkov, a na zachovanie lesných a borovicových porastov. Miestna odroda Monastrell zaberá najväčšiu časť vinice. Po nej nasledujú odrody Syrah, Garancha a Cabernet Sauvignon.

Filozofia

Vinárska usadlosť Casa Castillo sa zameriava na výrobu vín s osobnosťou, chuťou a charakterom, v ktorom sa odráža každá jedna parcela pozemku. Snažíme sa zlepšovať kvalitu vína a rešpektujeme tradície tejto oblasti, vína, ktoré vyjadrujú vlastnosti pôdy a mikroklímy, v ktorej sa rozprestierajú naše vinice, zvláštnosti odrôd Stredozemného mora a tiež ľudský faktor.

Vinice

Údolie: Vyznačuje sa hnedou vápencovou pôdou s krustou, na ktorej sa v plnom rozsahu pestuje miestna odroda Monastrell. Vinice sa obrábajú tradičným spôsobom, sú vysádzané v sponoch a bez zavlažovania rovnako ako zvyšok farmy. Hustota výsadby je 1 600 koreňov viniča na hektár. Z hrozna dopestovaného v údolí sa vyrába víno Casa Castillo Monastrell.

Valtosca: Je to oblasť prechodu medzi štrkovými svahmi a údolím. Názov Valtosca (valle-tosca) je odvodený od piesčitej pôdy pokrytej hrubou vrstvou vápenca. Na celej ploche sa na konštrukciách pestuje odroda Syrah, a vyznačuje sa vysokou hustotou výsadby na hektár, vďaka čomu vzniká zrelé a koncentrované víno, ktoré sa predáva ako Valtosca.

Las Gravas: Na veľmi kamenistej pôde na svahoch Sierra del Molar v nadmorskej výške 760 metrov sa nachádza parcela, ktorá dominuje celej usadlosti. Pestuje sa tu najmä odroda Monastrell, spolu s odrodami Syrah, Garnacha a Cabernet Sauvignon. V roku 1986 prebiehala výsadba v sponoch, okrem 3 hektárov odrody Syrah, ktorá bola vysadená na podporné konštrukcie. Vďaka vlastnostiam týchto parciel vzniká víno, ktoré je najminerálnejšie z celého vinárstva: Las Gravas.

La Solana: Oblasť 12 hektárov na miernom svahu (jemný sediment), ktorý vznikol nahromadením z neďalekej hory. Oblasť je orientovaná na juhozápad, a rozprestiera sa na nej stará plantáž Monastrell, ktorá bola celá vysadená v roku 1941. Výnosy sú veľmi malé v dôsledku veku viniča a každoročných strát rastlín a dosahovaná produkcia je 600 kg na hektár. Vyrába sa samostatne a je to najsymbolickejšie víno z celého vinárstva: Casa Castillo Pie Franco.

V rokoch 1995 a 1996 sa vinárstvo rozšírilo a vybavilo najlepšími technickými prostriedkami, vďaka čomu sa zväčšila počiatočná výrobná kapacita štvornásobne a kapacita zrenia v sudoch desaťnásobne. Možno tvrdiť, že v súčasnosti ide o jedno z mála vinárstiev v regióne Rioja, ktoré majú približne 17 000 najmodernejších dubových sudov (30% francúzskeho pôvodu, zvyšné amerického), z ktorých 90% sa začalo používať od roku 1996. Táto kapacita umožňuje zachovávať časy zrenia, ktoré sú potrebné pre maximálny objem predaja.

Konečným výsledkom sú vína spĺňajúce súčasné trendy, ktoré sa získavajú prostredníctvom dlhých období macerácie hrozna zozbieraného z viníc v Rioja Alavesa. Tieto vína sú jednoodrodové, t.j. získané výlučne z jednej odrody vína: v prípade červených a ružových vín ide o odrodu Tempranillo, a pri bielom víne Viura. Obe odrody hrozna sú veľmi charakteristické pre región Rioja.

Vo vinárstve Marqués de Vitoria sa zaoberajú výrobou červeného vína Crianza, Reserva a Gran Reserva, ktoré kvasí v moderných nerezových tankoch s reguláciou teploty a ostáva vo francúzskych alebo amerických dubových sudoch 12, 24 a 30 mesiacov. Následne víno vo fľašiach putuje do miestnosti, v ktorej dokončí a naplno rozvinie svoj buket, a je pripravené dostať sa na trh.

Ďalej sú v ponuke ekologické vína vyrobené z hrozna, ktoré sa pestuje podľa kritérií ekologického poľnohospodárstva, pri ktorom sa eliminuje používanie chemických hnojív a pesticídov a dosahujú nižšie výnosy. Ide o víno chránené označením pôvodu: D.O. Calificada Rioja a regulačný výbor pre ekologické poľnohospodárstvo Consejo Regulador de la Agricultura Ecológica.

výber vína

rozšírené
vyhľadávanie





Vína Casa Castillo

Vino de Finca 2016
Vino de Finca 2016

Casa Castillo

12,56 €

Valtosca 1.5L Magnum 2010
Valtosca 1.5L Magnum 2010

Casa Castillo

31,32 €

Pie Franco 2016
Pie Franco 2016

Casa Castillo

64,62 €

Las Gravas 2015
Las Gravas 2015

Casa Castillo

29,14 €

Valtosca 2015
Valtosca 2015

Casa Castillo

15,43 €

Casa Castillo 2016
Casa Castillo 2016

Casa Castillo

10,99 €